Frågor & Svar

Vad är grönbetesägg?

Grönbetesägg är ägg som kommer från höns som betar fritt utomhus på gräsbevuxna marker. Hönsen har möjlighet att röra sig fritt och picka i jorden, äta gräs, insekter och annan naturlig föda som finns på betesmarken. Detta fria och naturliga beteende bidrar till att hönsen är friskare och mår bättre jämfört med höns som hålls inomhus eller i mer begränsade miljöer.

Ägg från grönbeteshöns innehåller en högre mängd Omega-3 och mindre kolesterol. De har ofta en djupare gul färg på gulan, vilket beror på den varierade och naturliga kosten som hönsen får.

Kan jag handla direkt ifrån gården?

Självklart kan du det! Förutom att handla på REKO eller med prenumeration, går det bra att köpa ägg direkt från oss. Vill du komma till oss och köpa ägg rekommenderar vi att du hör av dig först, vi kan inte garantera att vi alltid är hemma.

För att göra det enklare att handla av oss planerar vi att öppna en äggbod inom kort. När den är öppen kommer vi att uppdatera hemsidan.

Vad är REKO?

REKO står för "Rejäl Konsumtion" och är ett koncept som handlar om att skapa en direkt och transparent försäljningskanal mellan lokala producenter och konsumenter. REKO-ringarna, som de ofta kallas, är lokala grupper där producenter och konsumenter möts för att handla direkt utan mellanhänder.

Så här fungerar en REKO-ring:

  1. Facebookgrupp: Varje REKO-ring har vanligtvis en egen Facebookgrupp där producenter annonserar vad de har till försäljning och konsumenter kan beställa direkt från dem.

  2. Förbeställning: Konsumenter beställer varor i förväg via Facebookgruppen och kommer överens med producenterna om vad de vill köpa.

  3. Utdelning: Vid en bestämd tid och plats, ofta någon gång i veckan eller månaden, möts producenter och konsumenter för att leverera och hämta upp de förbeställda varorna.

Fördelar med REKO-ringarna inkluderar:

  • Färska och lokala produkter: Konsumenter får tillgång till färska, lokalproducerade livsmedel.
  • Transparens: Konsumenterna får veta exakt var och hur produkterna är producerade.
  • Stöd till lokala producenter: Producenter får en större del av intäkterna då mellanhänder elimineras.

Vad innebär regenerativt jordbruk?

Regenerativt jordbruk är ett jordbrukssystem och en filosofi som syftar till att förbättra och revitalisera jordens hälsa och ekosystem. Det går utöver hållbart jordbruk genom att inte bara bevara utan aktivt förbättra jordens bördighet, biologiska mångfald och ekosystemtjänster. Här är några av de centrala principerna och metoderna för regenerativt jordbruk:

  1. Förbättring av jordhälsa: Regenerativt jordbruk fokuserar på att förbättra jordstrukturen, öka organiskt material och främja jordens mikroliv. Detta görs genom metoder som täckgrödor, kompostering och minimal jordbearbetning.

  2. Biodiversitet: En mångfald av grödor och integrering av olika djurhållningssystem uppmuntras. Växelbruk, agroforestry (kombination av jordbruk och skogsbruk) och samplantering bidrar till ökad biologisk mångfald.

  3. Kolbindning: Genom att förbättra jordens hälsa och öka mängden organiskt material i jorden bidrar regenerativt jordbruk till att binda koldioxid från atmosfären, vilket hjälper till att motverka klimatförändringar.

  4. Bevarande av vattenresurser: Effektiv vattenanvändning och metoder för att förbättra vatteninfiltration och -lagring i jorden är centrala. Täckgrödor och diversifierade grödor hjälper till att minska avrinning och erosion.

  5. Integration av djurhållning: Djur integreras i jordbrukssystemet på ett sätt som gynnar både djuren och jorden. Rotationsbete och mobila djurhållningssystem kan bidra till att sprida gödsel jämnt och förbättra jordens bördighet.

  6. Lokalanpassning: Regenerativt jordbruk anpassas efter lokala förhållanden och ekosystem, vilket innebär att metoder och tekniker varierar beroende på klimat, jordtyp och tillgängliga resurser.

  7. Minimering av kemikalier: Användningen av syntetiska bekämpningsmedel och konstgödsel minimeras eller undviks helt för att främja naturliga processer och biologisk mångfald.

Regenerativt jordbruk strävar efter att skapa ett produktivt och resilient jordbrukssystem som kan stödja både nuvarande och framtida generationer genom att vårda och förbättra de naturliga resurser som jordbruket är beroende av.

Vad får hönsen för foder?

Våra höns äter ett helt vegetabiliskt helfoder för värphöns. Fodret är helt fritt från fiskmjöl,. Det tycker vi är viktigt, både för att undvika att stödja utfiskningen, men även av hälsoskäl. Fodret kompletteras med snäckskal, vilket hjälper till att ge öggen starka skal. Förutom det så har de alltid tillgång till grönt gräs och en öppen yta där de kan leta mat i naturen och röra sig fritt.

Är äggen ekologiska?

Vår gård är inte ekologiskt certifierad. Det innebär att våra ägg inte får kallas ekologiska. 

För att kunna få en ekologisk certifiering krävs bland annat att man endast ger ett ekologiskt foder. Vi har valt att inte göra det, på grund av att det är svårt att hitta ett bra ekologiskt foder som inte innehåller fiskmjöl.